Strategian oletukset

Näin kertoi tulevaisuuden tutkija Kjell A. Nordström. Tämä on aivan fantastinen kiteytys! Se tarkoittaa sitä, että kaikki mitä ajattelemme tulevaisuudesta on oletuksia ja arvauksia, myös strategian oletukset. Sellaista neroa ei ole, joka tietäisi mitä huomenna tapahtuu. Todennäköisyyksiä voi laskea, mutta ne ovat kaikki arvauksia. Alan uskomaan, että tämä on todella viisas virke.

Jotta pääsemme eteenpäin, meidän on elettävä oletusten armoilla. Teemme tulevaisuuden oletuksia, mutta ne eivät ole mitään muuta kuin uskomuksia. Hyvin jännä pointti.

Kukaan ei tiedä mihin maailma menee, mutta toiset osaavat paremmin olettaa sen suunnan.
Meillä on myös oletuksia strategiasta. Näiden oletusten laatu vaikuttaa voimakkaasti siihen minkälainen strategiasta tulee.

Strategia rakennetaan oletusten päälle

Strategia on matka A:sta B:hen ja se rakennetaan nykyoletuksiemme päälle. Pointti on se, ettei kukaan oikeastaan tiedä mikä piste B on. Se nähdään sitten! Jos yrität määritellä pisteen B, sinne ei välttämättä päädytä, koska matkalla löytyi vielä fiksumpi piste.

Itseasiassa etenemme tietyn sektorin sisällä. Sektori on paras metaforani strategialle. 
Strategiassa määritellään sektorin rajat, ja sitten annetaan porukan löytää paras mahdollinen tie sektorin sisällä. 

Usein kuitenkin lähtöpisteessä tilanne näyttää tältä:

Olemme pisteessä A ja päätämme etenemisen sektorin. Emme kuitenkaan tiedä, mikä se piste B on mihin lopulta päädymme. Olemme itse asiassa aina tällaisen sektorin haasteen edessä. Ihmiset. jotka ovat töissä meillä, löytävät sektorin sisältä parhaimman tien. He päätyvät pisteeseen B, joka on mikä on. 

Uskon, että jos näin ajattelee tulevaisuutta, syntyy ketterä strategia. Väitän, että se on kilpailukykyisempi kuin tarkkaan suunniteltu piste. Lineaarinen strategia, missä yritetään määritellä piste B, on suunnitelmaltaan vanhentunut jo huomenna. Vaarallisinta siinä on se, että alamme uskoa suunnitelmaan. Menetämme herkkyyden. Ikään kuin meillä olisi silmälaput niin kuin hevosilla, ettemme vaan katsoisi muualle kuin eteenpäin. Ei rokkaa enää!

Oletuksen laatu → Strategian laatu

Kannattaa selvittää strategian oletukset ja myös haastaa niitä. Jos meillä on hyvä oletus, syntyy hyvä strategia.

Jos meillä on huono oletus, syntyy huono strategia. Se on loppujen lopuksi aika helppoa. Haaste on se, että oletukset ovat usein ilmassa näkymättöminä.

Kyllä jokaisessa yhteisössä ja yrityksessä on oletuksia, mutta niitä ei olla tehty näkyviksi. Sen takia emme välttämättä selvästi tiedosta minkä päälle rakennamme strategian.

Näitä oletuksia voi olla markkinasta, asiakkaista, tuotteista yms. Väitän, että oletukset kannattaa visualisoida ja niitä pitää voimakkaasti haastaa. Vanhentuneiden oletusten päälle ei kannata rakentaa.

Olen omassa työssäni tehnyt haastamista jo monta vuotta. Kokemuksesta voin sanoa, että kymmenestä tärkeimmästä markkinaoletuksesta kolme voi olla vanhentuneita. Ennen ne olivat kilpailukykyisiä, mutta nyt jotain on tapahtunut. Oletukset eivät enää luo kilpailuetua, usein päinvastoin, jarruttavat.
Jos jatkamme sellaisten oletusten päälle rakennettuja toimintatapoja, ei lennä, häviät! 

Usein teknologia mahdollistaa muutoksen ja haastaa vanhat uskomukset. Pitää osata nähdä koska oma peli muuttuu. Sen takia kannattaa ottaa selvää, mitä teknologialla voi tehdä ja sen kautta huomata mitkä oletukset ovat passéja ja mitkä hyvinkin valideja?

Haasta mantrat!

Haastetaan omat mantramme! Oli se yritys tai yhteisö mikä tahansa, sinne syntyy käytännössä mantroja. Alamme toistamaan jotain avainuskomuksia menestymisestä. Vähitellen vaarana on se, että alamme yhä enemmän uskomaan näitä. “You start to believe in your own bullshit”, kuten joku sanoi. 

Usein on kannattavaa ottaa ulkopuolinen kokenut haastaja kehiin, koska hän pystyy haastamaan kysymyksillä tuorein silmin. Ulkopuolinen ei myöskään ole osa sisäistä poliittista peliä, jota aina tuuppaa olemaan. 

Oikeanlainen haastaminen saattaa olla ratkaisevan tärkeä asia, jos haluat tehdä hyvän strategiamatkan tulevaisuuteen.

Hyvät strategian oletukset johtavat hyvään strategiaan, ja hyvä strategia on ihmisille todella innostavaa! On hienoa saada olla mukana toteuttamassa SUURTA TEHTÄVÄÄ, aurinkoa. On hienoa saada olla mukana voittavassa pelissä. Menestys motivoi suuresti.

Laita strategia tulille!🔥

👉 Jos haluat pysyä ajan tasalla uusimmista keisseistä ja ahaa-elämyksistä, liity Johdon VIP-listalle!

Markus Westerlund on Rdigon perustaja ja strategiakonsultti. Hän on 25 vuoden aikana fasilitoinut toistasataa strategiaprosessia, ensiksi asiakkuusstrategioita vuosina 1996-2007 Vectia Oy:n toimitusjohtajana ja vuodesta 2007 liiketoimintastrategioita Rdigossa. Corporate uransa hän teki Nokian palveluksessa ensin tietoliikennepuolella ja sitten IT puolella Nokia/ICL Datassa. Markus on DI.

Rdigo on senioripartnerien strategia boutique. Erikoisuutena on laajasti osallistava strategiaprosessi tehokasta digifasilitointia hyödyntäen, nykyajatusten voimakas haastaminen, strategian yksinkertaistaminen ja ketterä strategian implementointi.

Rdigo

Copyright 2022 – Rdigo Oy

Kiinnostiko blogi?

Jos teema kiinnosti, niin voimme hyvin jutella hetken.  Tästä voit kätevästi varata ajan. Voin kertoa keisseistä.

Markus Westerlund