Yrityksen SUURI TEHTÄVÄ

Tänään puhun aivan kettinkisestä asiasta, jolla saa menestyksen lentoon. Puhun yrityksen SUURESTA TEHTÄVÄSTÄ.  Suuri Tehtävä on paras suomenkielinen vastine sanalle purpose, joka taas puolestaan yhdistää mission ja vision. 

Mennään asiaan!

Kysyn sinulta ensin: Miksi yritys on olemassa? Mikä on sen pointti? Se minkä vastauksen annat spontaanisti, kertoo kulttuurin ytimestäsi. Kysymykseen voi vastata monella tavalla. Väitän, että tavoista toinen voi olla parempi kuin toinen.

Kysyn toisella tavalla: Miksi asiakkaat ostavat meiltä? Onko tämä vastaus se, joka on meidän yrityksemme olemassaolo ja pointti?

Tai sitten: Miksi ihmiset ovat töissä meillä? Onko tämä asia se meidän olemassaolon pointti, vai onko sen takana joku suurempi ajatus?

Miksi sijoittajat ovat sijoittaneet meihin rahaa? Onko yrityksen perimmäinen syy se, että tienataan niille, jotka riskeeraavat rahansa? Joku sanoo, että tottakai! Toinen sanoo, että se on välttämätön asia, muuten yritys ei ole olemassa. Oikein, ihmiset vetävät pääomansa pois, jos eivät saa sille korkoa ja katetta. Odottavat myös yrityksen arvon nousua. 

Voi myös ajatella, että yritys on olemassa sen takia, että kaikilla osapuilla – omistajilla, asiakkailla ja työntekijöillä – kaikilla on usko hyvään.

He uskovat, että tällä idealla voidaan todella parantaa maailmaa ja voidaan luoda arvoa sekä itsellemme, asiakkaille että myös omistajille. Samoin luomme arvoa myös valtiolle antamalla verotuloja, joilla saadaan yhteiskuntaa rakennettua. Jos teemme tämän oikein oikeilla valinnoilla, niin kaikki tämä tapahtuu. Silloin uskomme hyvään.

Meillä on siis SUURI TEHTÄVÄ! Se on ylitse kaikkien muiden tehtävien. Jos asiakkaat kokevat saavansa meiltä todella paljon, silloin me työntekijöinä nautimme onnistumisestamme. Asiakas ostaa meiltä enemmän ja omistaja näkee, että rahaa tulee kuin rännistä ja sijoitus saa korkoa.

Vielä sanon sen, että sijoittaja voi olla myös nuori perhe, joka on sijoittanut pienen ylimääräisen rahan meihin. Tottakai sijoittajalle täytyy siis saada korkoa siitä. Se ei ole rumaa, vaan nimenomaan oikein. He ovat ottaneet riskin ja laittaneet pääomansa meihin, koska uskovat että se on kannattavaa heille. Ollaan kiitollisia tästä ja maksetaan osinkoa ja nostetaan yrityksen arvoa kaikkien eduksi.

Suuri Tehtävä konseptiksi

Kerron miten tämän voi konseptoida itselleen. Kaikki yrityselämässä ovat kohdanneet sanoihin visio ja missio. Nämä ovat jotenkin helposti vain sanahelinää. Lisäksi kun ne ovat kirjaimellisesti lähellä toisiaan, ne menevät sekaisin. Siksi lanseeraan uuden tavan ajatella lyömällä nämä kaksi sanaa yhteen.

Puhun silloin purposesta. Käytän tässä englanninkielistä sanaa, koska se on mielestäni paras hyvä lyhyt käsite Suurelle Tehtävälle. Tällä systeemillä voit nimittäin johtaa yritystäsi.

Strategiatyötä valmistellessamme olen näyttänyt nuo kaksi vaihtoehtoista mallia parillekymmenelle asiakkaalle ja kysynyt kumpaa tapaa he haluavat käyttää. Vanhempaa missio-visio systeemiä, vai purpose-systeemiä, joka on helpompi. Siinä on vain yksi sana. Kaikki ovat olleet sitä mieltä, että Purpose vie voiton. Sillä menemme tulevaisuuteen.

Tässä on yhtälö, joka on kettinkiä. Purpose on yhtä suuri asia kuin missio + visio.
Lähdetään taustoittamaan tätä yhtälöä.

Kerron nyt aurinkomallista. Metaforan olen keksinyt itse, mutta idea on alunperin Harvard Business Schoolin professori Cynthia Montgomeryn, joka on kirjoittanut kirjan Strategist

Siinä mainitaan System Of Advantage. Hän käyttää ohjauspyörää, mutta huomasin että voin käyttää aurinkosymbolia, jota olen monta monta vuotta käyttänyt. Tästä syntyi Purpose-konsepti. Se kertoo, miten Suuri Tehtävämme loistaa arjen tekemisessä eri toiminnoissamme. Sijoitamme auringonsäteiden sektoreihin erilaisia toimintojamme. Siellä voi olla asiakasvalinta, tuotteet, palvelu, myynti, hinnoittelu, logistiikka, talous ynnä muuta. 

Tämä Suuri Tehtävä pitää näkyä eri toiminnoissa. Se voi olla toteutettu eri laajuudessa, eli joissain toiminnoissa on päästy pidemmälle tämän Suuren Tehtävän soveltamisessa. Joissain toiminnoissa ei olla yhtä pitkällä.

Jos tämä on Suuri Tehtävämme nyt, niin mikä se on sitten tulevaisuudessa?

Tulvaisuudessa auringonsäteet ovat edenneet pidemmälle. ”Visiomme” on siis saada homma vietyä tappiin asti eri toiminnoissa. Mutta, jos aikaisempi kuva on nykytila (jota usein kutsutaan missioksi) ja tämä kuva yllä on ”visio”, eikö kyse ole samasta asiasta? Suuri tehtävä jollain tavalla vain kirkastuu matkalla.

Keissiesimerkki

Tässä on keissi. Olen itse tämän kiteyttänyt, joten tämä ei ole virallinen slaidi. Mutta se on aika hyvä. Pyydän, että tunnistaisit tämän yrityksen. Aloita lukemalla keskus: “Tyylikästä kalustamista monelle”. Sitten lue sektorien tekstejä. Mitäs asiakaspuolella tehdään? Asiakkailla on pienet asuintilat ja he arvostavat muotoilua. Hinnat sopivat useiden kukkaroon. Ravintola tavaratalon alkupäässä. Mikä yritys? – No, sehän on IKEA tietenkin. 

Cynthia Montgomery käyttää IKEAA keissinä. IKEA on yrityksenä luonut ylivoimaisen konseptin, jolla on pitkäaikainen kilpailuetu, Sustainable Competitive Advantage. Kuka tahansa kalustusfirma voi kopioida minkä tahansa näistä bulleteista, joita kutsun kultajyviksi. Voit kopioida ravintolan ja lasten kaupan, mutta kokeilepas kopioida kokonaisuus. Ei vain onnistu. IKEAlla koko konsepti on niin syvällä kulttuurissa.

Lisäksi Ingvar Kamprad säätiöitti omistuksen, ja kielsi IKEAn myynnin. IKEAa ei voi ostaa. Jos yrität yrität kopioida heitä, olet aina monta askelta jäljessä. He vain parantavat konseptejaan. Aivan hurja tapa luoda kilpailuetua ja rakentaa kultajyviä!

Kultajyviä

Melkein kaikki asiakkaat, joiden kanssa teen töitä sanovat, että heillä on erilaistaminen jotenkin hakusessa. Että, mikä se meidän (asiakkaan) erilaisuus oikein on? Vastaan käyttämällä tätä kultajyvä-esimerkkiä: Jos etsit kilon kultakimpaletta metsästä, niin sitä ei löydä. Se ei ole yksi asia, joka ratkaisee. Jos sen sijaan löydät kolmekymmentä kultajyvää, niin niiden yhdistelmä on ainutlaatuinen. Ei se pieni kultajyvä yksinään, vaan se yhdistelmä ja sen päälle rakennettu kulttuuri on ainutlaatuinen. 

Kun meillä on Suuri Tehtävämme, niin opimme soveltamaan sitä jokaisen ihmisen työhön ja rakennamme kultajyvien joukon, jolla olemme aivan ylivoimaisia kilpailussa. Eikö olekin kova juttu?

Silloin voimme rakentaa koko strategiamme niin, että otetaan Purpose ohjenuoraksi. Todetaan, että ollaan täällä tänään, jolloin auringon säteet ovat edenneet vain osin toimintoihin. Tulevaisuudessa haluamme olla tuolla, jossa auringonsäteet ovat edenneet pitkälle. Tähän väliin rakennamme strategian ja päätämme esimerkiksi kolmesta suuresta fokusalueesta, joihin keskitymme.

Samat visiot kaikilla

Kun kysyn suomalaisilta yrityksiltä mikä heidän visionsa on, niin tiedän vastauksen jo etukäteen. Kaikilla on aina sama. Kaikki haluavat olla Nr. 1. Sitten kun kysyn, että ”Eikö numero ykkönen ole asema?”, he vastaavat ”Kyllä.”Kuka sen aseman teille antaa?”, kysyn. ”No asiakkaat!” ”Mitä hienoa sitten teette, jotta olette asiakkaiden ykkösaseman arvoisia?” Silloin sormi menee suuhun! Kultajyväkokoelma ei siis ole selvänä.

Siksi suosittelisin, että rakenna tämä systeemi. Silloin voit ratkaista erilaistamisen haasteen. Lanseerasin tämän juuri yhdelle pörssiyritykselle, jonka toimitusjohtaja innostui tästä ajatuksesta valtavasti ja hallitus oli ihan hehkussa. 

Tässä on se juttu, jolla voidaan kuvata koko konsepti hyvällä tavalla. Tarkoitan hyvällä tavalla sitä, että se voidaan helposti viestittää sekä omille ihmisille että asiakkaille. Jos emme ole itse innostuneita Suuresta Tehtävästämme, niin miten ihmeessä se tarttuu asiakkaisiin? Ensiksi pitää olla todella itse kiinnostunut työnsä merkityksestä, olla töissä sellaisessa yrityksessä, joka osaksi haluaa tulla. Sitten levitämme tehtävän hyödyn asiakkaille.

Hyvä ystävä, rakenna aurinkomalli, Suuri Tehtävä! Silloin saat selvää kilpailuetua, kun koko porukka hehkuu ja asiakkaat kiittävät. Asiakkaat maksavat palkkionne mielellään, koska saavat paljon paljon suuremman hyödyn. Silloin win-win-win toimii, kaikki voittaa!

Laita strategia tulille! 🔥

👉 Jos haluat pysyä ajan tasalla uusimmista keisseistä ja ahaa-elämyksistä, liity Johdon VIP-listalle!

Markus Westerlund on Rdigon perustaja ja strategiakonsultti. Hän on 25 vuoden aikana fasilitoinut toistasataa strategiaprosessia, ensiksi asiakkuusstrategioita vuosina 1996-2007 Vectia Oy:n toimitusjohtajana ja vuodesta 2007 liiketoimintastrategioita Rdigossa. Corporate uransa hän teki Nokian palveluksessa ensin tietoliikennepuolella ja sitten IT puolella Nokia/ICL Datassa. Markus on DI.

Rdigo on senioripartnerien strategia boutique. Erikoisuutena on laajasti osallistava strategiaprosessi tehokasta digifasilitointia hyödyntäen, nykyajatusten voimakas haastaminen, strategian yksinkertaistaminen ja ketterä strategian implementointi.

Rdigo

Copyright 2022 – Rdigo Oy

Kiinnostiko blogi?

Jos teema kiinnosti, niin voimme hyvin jutella hetken.  Tästä voit kätevästi varata ajan. Voin kertoa keisseistä.

Markus Westerlund