Strategiaprosessi - "Suuntaamme-vaihe 1"

Suuntaamme-vaiheessa strategia luodaan. Strategiaprosessi on monelle tämä vaihe 1, mutta todellisuudessa se on pikemminkin strategiaprosessin ensimmäinen vaihe. Implementointiin tarvitaan vaiheet 2 ja 3. 

Osallista laajasti strategiaprosessiin

Kun strategia on päivitettävä, alkaa työn valmistelu. Ensimmäiset 60 sekuntia saattavat olla ratkaisevia. Silloin usein toimitusjohtaja päättää ketkä otetaan mukaan. Helposti ajatus menee johtoryhmään, koska johtoryhmä on se, joka perinteisesti on strategian luonut.

Jos ei tunne niitä mahdollisuuksia mitä uusi teknologia antaa liittyen kustannustehokkuuteen osallistaa ihmiset, kutsua kaikki mukaan, silloin ajatus työn tekijöistä menee johtoryhmään. Sillä hetkellä menetetään ensimmäinen suuri mahdollisuus. Siksi Rdigon strategiaprosessi perustuu voimakkaaseen osallistamiseen. Olemme monen vuoden aikana toimineet näin, sekä asiakkaat ette itsekin olemme hämmästyneitä kuinka tehokasta työskentely voi olla. Hiljaisetkin saavat äänensä kuuluviin. 

Kun osallistat, et tarvitse jalkautusta = ei tarvitse myydä strategiaa. Ihmiset toteuttavat ”oman strategiansa”. He ovat sen takana, koska olivat mukana luomassa sitä. Se energia, joka näin vapautuu, on kullanarvoinen. 

Haasta nykyajattelua 

Jos ja kun suunnittelemme jatkoa johtoryhmämme kanssa, helposti vahvistamme omia uskomuksiamme. Vähitellen niistä tulee mantroja. Elämme kuplassa. Riippumaton fasilitaattori, tai uusi toimitusjohtaja, voi luoda paljon arvoa asettamalla teräviä kysymyksiä. Niiden avulla nykyajattelu saa haastajan strategiaprosesissa ja kupla puhkeaa! 

neula puhkaisee kuplan

Tulevaisuutta ei voi mitata eikä tutkia, koska sitä ei ole. Kun luomme strategian, se perustuu aina oletuksiin tai uskomuksiin tulevaisuudesta: miten markkina kehittyy, mitä asiakkaat ovat mieltä ja tarvitsevat, mikä on meidän suuri tehtävämme asiakkaita auttaessa. Näitä uskomuksia on harvoin kirjattu. Ne leijuvat ilmassa. Voimakas tapa haastaa ajattelua on tunnistaa avainuskomukset ja haastaa niitä kutakin. Oikein osuvat uskomukset luovat hyvän strategian, vähemmän hyvät luovat vähemmän hyvän strategian. Haasta siksi uskomuksia!

Strategia on valintojen tekemistä

Strategiaprosessi on se missä päätetään mihin fokusoimme ja mihin emme. Kaikkeen ei voi fokusoida, pitää tehdä valintoja ja luopua jostain. Nämä voivat olla kovia päätöksiä, rankkojakin. On hyvä ymmärtää mitkä asiat jarruttavat kehitystämme, mitä kilpailijat tekevät viedäkseen meidän rahat ja miten voimme tehdä suuriakin virheitä, jos etenemme silmälaput silmillä.

Mielipiteitä hyvistä tekemisistä on tuhansia pienessäkin yrityksessä. Tarvitaan priorisointia, rankkaakin priorisointia. Kaikkien kuuleminen on hyvin tärkeää. Tässä tulee taas teknologia meille apuun. Voimme laittaa koko porukan kirjaamaan mikä on heidän mielestä tärkeää. Monista ehdotuksista sitten yhdessä keitämme kokoon ne kaikkein tärkeimmät valinnat.

Kiteytä strategia yhdelle sivulle

Kiehtovaa on, että suurenkin konsernin strategia voidaan kiteyttää yhdelle sivulle. Kutsumme sivua Strategy 1Pageriksi, onepageriksi. Se sisältää fokusalueet ja avaintavoitteet. Loppujen lopuksi mikään strategia ei ole monimutkainen. Sen voi hyvin viestittää yksinkertaisella tavalla yhdellä sivulla. Mutta itse priorisointi, jota kutsumme myös kokoon keittämiseksi, ja haastaminen vaatii tietenkin paljon ajattelua ja päätöksiä.

Tehokkaiden nettiworkshopien avulla voidaan kerätä suuri määrä kommentteja ja kiteyttää ne keskeisiksi pointeiksi. Käytämme videokuvaa osallistujista että kaikki – hiljaisetkin  – kirjoittavat yhteiselle kirjoitusalustalle, Tämä kokoon keittämisen prosessi on aina yhtä kiehtova. On jännää nähdä, kuinka ihmiset ovat siitä niin otettuja. Moni ei koskaan ole osallistunut strategia tekemiseen ja he saavat aivan uuden elämyksen, hämmästyvät tehokkuudesta. 

Ehdotuksemme: Seuraavan kerran kun käynnistät strategiaprosessin, tee see uudella tavalla. Osallista ihmisiä laajasti prosessiin ja kiteytä strategia lopuksi yhdelle sivulle. Voimme kertoa enemmän asiasta, ota yhteyttä, mailit löytyvät etunimeä klikkaamalla. 

Markus Westerlund, CEO. Strategiakonsultti. Rdigo Oy, Founder.
Markus Westerlund
050 67030
Erkki Kari-Koskinen Strategiakonsultti. Rdigo Oy. Senior partner
Erkki Kari-Koskinen
050 453 6547
Veli-Matti Savo. Strategiakonsultti. Rdigo Oy. Senior partner. Turku
Veli-Matti Savo, Turku
0400 688 535
Oskar Westerlund, Stradigo, Rdigo. Strategy Consultant.
Oskar Westerlund
050 375 3479

Rdigo

Keitä olemme Tietosuojaselosteemme Copyright 2019 – Rdigo

Laskutusosoite
Stenbergintie 27
02700 Kauniainen

Verkkolaskuosoite
003721208580
Operaattori: OpusCapita Solutions Oy
Operaattorin välittäjätunnus:
003721208580

Laskut sähköpostilla markus.westerlund@rdigo.com